Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Komentarų topas

Kūlupėnų Motiejaus Valančiaus pagrindinė mokykla, koordinuojanti tarptautinį penkių Europos šalių – Bulgarijos, Graikijos, Lenkijos, Turkijos ir Lietuvos – mokyklų Erasmus+ projektą „Mokydamiesi apie savo šalis – esame vieningi Europoje“, įgyvendino ketvirtąją projekto programos dalį „Mūsų nacionalinės virtuvės“.

Dėl nepaprastosios padėties ir nesaugumo Turkijoje, kur turėjo vykti tarptautinis mokytojų ir mokinių susitikimas, baigiamųjų užduočių ir rezultatų aptarimą bei partnerių susitikimą suorganizavo Graikijos Rodo miesto 7-oji gimnazija. Į tarptautinį susitikimą vyko mokiniai Ugnė Degimaitė, Edgardas Jašinskas, Karolina Zaleckytė ir Matas Raškauskas. Mokiniams paruošti programą padėjo ir kelionėje lydėjo mokytojos Rasa Jazbutienė, Dalia Mockuvienė ir Nijolė Montrimaitė.

Ruošdamiesi susitikimui Graikijoje, projekto partneriai rinko medžiagą apie savo šalių maisto istoriją, kultūrą bei valgymo tradicijas. Surinkta medžiaga buvo pateikta internete, tarptautinių projektų portale eTwinning visiems partneriams susipažinti. Kūlupėnų mokyklos mokiniai partneriams pateikė įdomių lietuvių maisto istorijos faktų nuo Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės laikų. Sukurtose skaidrėse mokiniai akcentavo lietuviškos duonos svarbą mūsų nacionalinės virtuvės istorijoje bei pateikė įdomių detalių apie kai kurių daržovių bei prieskonių atsiradimą lietuvių virtuvėje. Analizuodami projekto partnerių patektą medžiagą, mokiniai rado nemažai lietuviškos virtuvės panašumų su lenkų bei bulgarų virtuvėmis ir skirtumų graikų virtuvėje.

Visų šalių mokiniai, dalyvaujantys susitikime, turėjo parengti trumpus video įrašus apie populiariausius patiekalus savo nacionalinėse virtuvėse. Kūlupėnų mokyklos komanda sukūrė filmą, kuriame pademonstravo, kaip gaminami šaltibarščiai ir baltoji mišrainė bei paaiškino ir parodė, kaip išsikepti paprastas „sveikuoliškas“ duonos bandeles „duoniukus“. Akcentuodami duonos reikšmę ir jos ilgą kelią iki mūsų stalo, mokiniai suvaidino pasaką „Kaip vilkas duonos užsimanė“.

Susitikimo dalyviai turėjo atlikti graikų mokytojų paruoštas užduotis. Keturios tarptautinės komandos varžėsi viktorinoje, parengtoje pagal visų partnerių pristatytą medžiagą. Apie sveiką ir nesveiką mitybą mokiniams pasakojo ir „maisto piramidės“ žinojimo prasmę paaiškino susitikime dalyvavusi graikų dietologė. Ji organizavo „maisto piramidės“ konkursą, kuriame tarptautinės dalyvių komandos turėjo įvairius produktus pagal jų naudą žmogaus sveikatai sudėti į „piramidę“.

Kadangi susitikimas Graikijoje vyko po Šv. Velykų, visų šalių dalyviai buvo parengę trumpus Velykų maisto bei tradicijų pristatymus. Kūlupėnų mokyklos mokiniai papasakojo, kaip Lietuvoje marginami Velykų margučiai ir parodė, kaip jie ridenami.

Be mokomųjų veiklų, Graikijos rodo miesto gimnazijos mokytojai susitikimo dalyviams paruošė įdomią kultūrinę programą. Projekto dalyviai lankėsi regiono „Bičių ir Medaus“ kompanijos muziejuje, kur išgirdo apie medaus panaudojimą nuo Bizantijos periodo laikų bei pamatė senųjų to regiono avilių pavyzdžius. Visus sudomino gyvas stiklinis avilys. Pasigrožėję bičių gyvenimo harmonija ir darbo pasiskirstymu avilyje, dalyviai buvo pakviesti iš korio išsukti medų. Kaip sukamas ir surenkamas medus kai kurie mokiniai matė pirmą kartą.

Lankymasis Graikijoje neatsiejamas nuo istorijos. Rodo gimnazijos mokytojai ir mokiniai pakvietė susitikimo dalyvius aplankyti garsiąsias istorines salos vietas – Lindos miesto Akropolį, Filerimos kalvą vakarinėje salos pakrantėje bei Kastelos kalno pilies liekanas.

Šis susitikimas Graikijoje kūlupėniškiams buvo paskutinė kelionė į projekto partnerių šalį. Projekto baigiamasis tarptautinis mokytojų ir mokinių susitikimas spalio mėnesį vyks Kūlupėnų pagrindinėje mokykloje.

Nijolė Montrimaitė

Anglų k. mokytoja, projekto koordinatorė


    Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas