Pajūrio naujienos
Help
2024 Gegužė
Pi 6132027
An 7142128
Tr18152229
Ke29162330
Pe310172431
Še4111825
Se5121926
Apklausa

Ar ketinate savanoriškai registruotis į karo komendantūrą?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Kokybiška kalakutiena: nuo lauko – iki stalo

  • Audronė PUIŠIENĖ
  • Pirmas puslapis
  • 2009-12-15
Firminės parduotuvės “Kalakutienos delikatesai” pardavėja Giedra Žiaušienė klientui pagelbės patardama, kaip išsirinkti paukštį, ką galima iš jo pagaminti.

Prieš didžiąsias metų šventes Kalniškiuose ūkininkaujančių verslininkų Vilijos ir Vlado Baltuonių kalakutų fermoje bręsta darbymetis: iš fermose burbuliojančių 10 tūkst. kalakutų didžioji jų dalis bus paskersti Kalėdų ir Naujųjų metų vaišėms.

„Kalakutus skersime pagal poreikį, kurį, manau, sugebėsime patenkinti“, - „Pajūrio naujienoms“ teigė V.Baltuonis.

Žodis „manau“ verslininko, pradėjusio ūkininkauti prieš beveik du dešimtmečius, lūpose reiškia tai, kad kasmet kalakutienos poreikis auga ir kad fermoje auginamų kalakutų apimtis reikia taikyti prie didėjančio klientų skaičiaus: pirkėjai perprato, kad valgyti kalakutieną – sveika, kad šio paukščio mėsą galima panaudoti įvairiems – ir šventiniams, ir kasdieniams – valgiams gaminti. Tinka kalakutiena ir kūdikių maistui, ir dietos besilaikantiems žmonėms. „Mūsų žmonės po truputį mokosi saugoti sveikatą, ir tai tarsi netyčia pajaučiame ir mes, kalakutiena prekiaudami savo numatytose prekybos vietose“, - teigė V.Baltuonienė, kartu su vyru prieš 8 metus firminę parduotuvę atidariusi Kretingoje.

„Kasmet mūsų pirkėjas – vis daugiau žinantis, išmanantis. Ir mums patarimų nepagaili. Situacija per beveik dešimtmetį gerokai pasikeitė – dabar nebe mes pirkėją mokome, ką pagaminti iš kalakutienos, o jie mus geranoriškai pamoko“, - savo pastebėjimus išsakė V.Baltuonienė

Kalakutienos kelias iki mūsų stalo prasideda tame pačiame V.ir V.Baltuonių ūkyje, kur esti 200 ha dirbamos žemės. Joje auginamos grūdinės kultūros, skirtos kalakutų pašarui gaminti.

„Stengiamės ūkininkauti optimaliai: laikomės pačių naujausių technologijų, laikydamiesi principo – kuo mažiau cheminių produktų. Be to, ūkininkaudami jau nebe pirmus metus patyrėme, kad kalakutas – lepus paukštis: persotinto chemija grūdo jis nė nelestų“, - teigė V.Baltuonis.

Jo rūpesčiu kalakutams lesinti ne per seniausiai buvo nupirkta 80 tonų Lietuvoje užaugintų ekologiškų pupų. Tai - baltyminis pašaras, būtinas kalakutams augti ir penėtis.

Kalakutams auginti V.ir V.Baltuonių ūkyje nenaudojama jokių hormoninių priedų. „Tokie Europoje išvis yra uždrausti, ir naudojami tik JAV“, - patikslino V.Baltuonis.

Remdamiesti kelerių metų patirtimi, V.ir V.Baltuoniai į prekyvietes patiekia patogius iškepti kalakutus. „Kad tilptų į orkaitę ir kad paukštis jį nusipirkusiam žmogui nepridarytų problemų“,-pusiau juokaudami kalbėjo verslininkai.

Labiausiai klientų geidžiami – kalakutai, tiksliau – kalakutės – sveria nuo 4 iki 5,5 kg. Kad mėsa būtų kuo minkštesnė ir sultingesnė, skerdžiami 3-4 mėnesių amžiaus kalakutai. „Kalėdoms daugiau skerdžiame kalakučių. Jos – apvalesnės, riebesnės, jų mėsa - minkštesnė. Tai patyrę klientai ir parduotuvėse prašo kalakučių kruūtinėlės, bet atskirk, kad geras“, - apie klientų pageidavimus kalbėjo V.Baltuonienė, kuri jau daugybę metų švenčių proga taip pat šeimai kepa visą kalakutą.

„Jokio ypatingo recepto neturiu: tiesiog pripjaustau kuo daugiau žalumynų – salierų, petražolių, baziliko, vienu žodžiu, visa, ko galima rasti žiemos laike, juos sumaišau su citrinos sultimis, kapotu česnaku, maltu imbieru ir gerai ištrinu visą kalakuto skerdeną. Marinuoju dieną, dvi. Baigiant kepti kalakutui, ištepu jį medaus ir maltos paprikos mišiniu – kad kalakutas įgautų gražų atspalvį ir apskrustų“, - kulinarine paslaptimi pasidalino V.Baltuonienė. Beje, ruošdama kalakutą ji nenaudoja nė žiupsnio druskos ir nuolat kalakutą laisto išsiskyrusiomis sultimis, kad mėsa neišdžiūtų.

O jeigu pirkėjas ar kasdienai, ar šventiniam stalui nenori pirkti viso kalakuto, firminėje parduotuvėje „Kalakutienos delikatesai“ jis gali nusipirkti ar maltos kalakutienos, ar krūtinėlės, ar šlaunį, sparną.

„Kiekvienam pirkėjui – pagal norą ir pagal išmonę“, - teigė V.ir V.Baltuoniai, kasmet vis geriau įžvelgiantys ir išpildantys pirkėjų pageidavimus.

Firminė parduotuvė „Kalakutienos delikatesai“

Kretingoje veikia Vilniaus g. 10

Užsakymai priimami tel.: 8 687 32325, 8 698 23679.

***

Parduotuvė „Kalakutienos delikatesai“

veikia kasdien nuo 8 iki 19 val., be pietų pertraukos; šeštadieniais – nuo 8 iki 18 val.

Tel. pasiteirauti – 77230.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas