Pajūrio naujienos
Help
2024 Balandis
Pi18152229
An29162330
Tr3101724
Ke4111825
Pe5121926
Še6132027
Se7142128
Apklausa

Ar praneštumėte apie narkotikų vartojimą anonimiškai tel. 8 700 60777?

Taip
Ne
Neturiu nuomonės
Komentarų topas

Pajūris pakvipo vydmantiškių išrūkytomis vėjažuvėmis

  • Irena ŠEŠKEVIČIENĖ
  • Vakarų Lietuva
  • 2010-06-22

Vydmantuose, Kretingos rajone, prieš ketverius metus pradėjusioje veikti žuvies įmonėje „Taurys“ – pats darbymetis: kasdien čia išrūkoma po 300 - 500 kg šviežios žuvies. Dabar populiariausia yra dažniausiai į žvejų tinklus pakliūvanti vėjažuvė: jos per savaitę parduodama apie 200 kg.

Žuvies įmonės „Taurys“ vadovė Aina Kiošienė sakė, kad jų įmonė jau skinasi kelią ir į užsienio rinką.

Nuo strimelės iki ryklių

Ryškaus mėlynumo spalva iš kitų savo gentainių besiskirianti išrūkyta vėjažuvė, įmonės technologo Vyganto Dajoro žodžiais, yra sausoka žuvis, tačiau tų smagurių, kurie gyvena atokiau nuo jūros, ji laikoma didžiausiu delikatesu.

Be sezoninės vėjažuvės ši įmonė iš viso apdoroja 87 rūšių žuvį – nuo strimelės, upėtakių iki šamų, rajos, kalmarų, vilkžuvės, ryklių - kuri iškeliauja ir į stambiuosius prekybos centrus visoje Lietuvoje. Ją pamėgo ir Anglijos, Danijos, Airijos, Vokietijos pirkėjai.

Šviežiu dūmu kvepianti žuvis tiesiai iš cechų patenka į įmonės parduotuvę Vydmantuose, kurią vasarą aplanko Palangos kurorto poilsiautojai arba autobusais prošal važiuojantys keliauninkai. Pirkėjai čia suranda nuo 20 iki 30 rūšių ką tik iš rūkyklos ištrauktos žuvies. Parduotuvėje kasdien parduodama nuo 100 iki 300 kg žuvies, o esant pirkėjų antplūdžiui – ir daugiau.

Tačiau vietiniai pajūrio gyventojai, anot V.Dajoro, lieka ištikimi įprastų savo krašto žuvų - rūkyto karšio ir skumbrės bei šviežios menkės - skoniui.

Silkė populiariausia būna dukart per metus – prieš Kalėdas ir Velykas.

Verslininkai pradėjo nuo turgaus

Pajūryje jau išgarsėjusią žuvies apdirbimo įmonę „Taurys“ prieš šešerius metus ėmėsi kurti vydmantiškiai Aina ir Vaidotas Kiošiai.

Patys pradėję, kaip teigė įmonės vadovė A.Kiošienė, nuo kelių dėžių žuvies ant turgaus prekystalio, palaipsniui ištyrė rinką ir nusprendė įkurti fabrikėlį. Įsigiję buvusį mėsos apdirbimo cechą, pertvarkė gamybines patalpas. Šiandien čia dirba 31 darbuotojas, dažniausiai – taip pat vydmantiškiai.

Metinė įmonės apyvarta, vadovės žodžiais, svyruoja nuo 100 iki 200 tūkst. Lt. Šviežią žuvį įmonė “Taurys“ perka iš pavienių žvejų ir stambių žvejybos bendrovių. Ji atkeliauja į įmonės cechus, kurių bendras plotas – 500 kv.m.

Rūko alksnio pjuvenomis

Įmonė realizuoja šviežią bei vytintą žuvį, tačiau pagrindinę jos produkciją sudaro rūkyta žuvis.

Ruošiant žuvį rūkyti, pirmiausia nuo 1 iki 3 val. ji laikoma labai sūriame vandenyje. Sūrymas prilygsta dezinfekcijos priemonei, todėl vėliau žuvis vėlgi mirkoma paprastame vandenyje, kad atgautų savąjį skonį.

Išgabenant žuvį į rūkyklą, ji įtrinama prieskoniais. Sandėlyje į atskirus indus surūšiuoti pagrindiniai žuvies prieskoniai: lauro lapai, kmynai, kalendra, česnakas.

Įmonėje įrengti galingi šaldytuvai, momentinio užšaldymo šaldiklyje temperatūra siekia net minus 33 laipsnius.

Techniškai galingiausia įmonės gamybinė dalis yra rūkykla.

„Daugiausiai žuvį rūkome natūraliai, naudodami pjuvenas. Alksnio medienos perkame iš ūkininkų. Todėl mūsiškės žuvies skonis yra tarsi ištrauktos iš namų rūkyklos“, - tvirtino V.Dajoras.

Iš keturių rūkyklų spintų viena – itin brangi elektroninė, savininkės žodžiais, kainavusi 100 tūkst.Lt. Joje žuvis vienu metu išdžiovinama ir išrūkoma, - į ją galima patalpinti net ligi 1 tonos žuvies.

Užsisakius paslaugą, įmonė išrūko ir pavienių žvejų sugautą laimikį.


Visos teisės saugomos. © 2006-2017 UAB 'Pajūrio naujienos'. Atsakomybės apribojimas. pingvinas